VIDEO Stanovnici ovog sela već 400 godina komuniciraju zviždanjem!

664
SHARE

SKANDAL - Stanovnici turskog sela Kuşköy osmislili jednostavan način komuniciranja na velike udaljenosti – zviždanje. Ime njihovog sela Kuşköy znači "selo ptica", a oni ovaj način komunikacije zovu "ptičji jezik". Davno pre nego što su imali struju, ovo fascinantno sredstvo komunikacije je nastalo pre više od 400 godina. Selo se nalazi na jako nepristupačnom terenu, te je prenošenje poruke do drugih seljana jako zahtjevno. Seljani su zbog toga osetili potrebu za alternativnim načinom komunikacije, a inspitaciju su dobili u ptičijim pesmama Oni su prvo počeli zviždati slogove turskih riječi, te su ovaj način komunikacije koristili da obaveste jedne druge o posetiocima u selu, traže pomoć ili da nekome pošalju pozovnicu za druženje. Poznato je da se zvižduk čuje na udaljenosti od 1 kilometar, a ako je osoba udaljena više od jednog kilometra, neko će uvijek biti ljubazan da prenese zvižduk. U ovom selu danas uglavnom žive stariji ljudi, a pojavom mobitela njihov ptičji jezik polako umire. Ipak, seljani pokušavaju da održe ovaj jezik, tako što svake godine sorganizuju festival koji promoviše jezik zviždanja. Tokom trajanja festivala pokušavaju jezik preneti na mlađe generacije. U priloženom videu možete poslušati kako ovaj način komunikacije zvuči.SKANDAL – Stanovnici turskog sela Kuşköy osmislili jednostavan način komuniciranja na velike udaljenosti – zviždanje.

Ime njihovog sela Kuşköy znači “selo ptica”, a oni ovaj način komunikacije zovu “ptičji jezik”.

Davno pre  nego što su imali struju, ovo fascinantno sredstvo ko<>munikacije je nastalo pre više od 400 godina. Selo se nalazi na jako nepristupačnom terenu, te je prenošenje poruke do drugih seljana jako zahtjevno.

Seljani su zbog toga osetili potrebu za alternativnim načinom komunikacije, a inspitaciju su dobili u ptičijim pesmama Oni su prvo počeli zviždati slogove turskih riječi, te su ovaj način komunikacije koristili da obaveste jedne druge o posetiocima u selu, traže pomoć ili da nekome pošalju pozovnicu za druženje.

skandalPoznato je da se zvižduk čuje na udaljenosti od 1 kilometar, a ako je osoba udaljena više od jednog kilometra, neko će uvijek biti ljubazan da prenese zvižduk.

U ovom selu danas uglavnom žive stariji ljudi, a pojavom mobitela njihov ptičji jezik polako umire.

Ipak, seljani pokušavaju da održe ovaj jezik, tako što svake godine sorganizuju festival koji promoviše jezik zviždanja. Tokom trajanja festivala pokušavaju jezik preneti na mlađe generacije.

U priloženom videu možete poslušati kako ovaj način komunikacije zvuči.

loading...