CIKLON STIŽE U SRBIJU: Spremite za oluju, grad i nevreme!

370
SHARE

nevreme, grmljavina, oluja, BeogradSKANDAL – Meteorolog Đorđe Đurić naveo da će večeras grad i olujni vetar zahvatiti veći deo Srbije.

Obilni pljuskovi propraćeni grmljavinom, grad i olujni vetar zahvatiće veći deo Srbije i to večeras!

Naime, najavljeno je da će poslepodnevnim časovima atmosfera biti veoma nestabilna pa će u kratkom intervalu pasti i do 20 mm kiše po kvadratnom metru .

– Ovakvo stanje atmosfere zajedno sa kombinacijom niskog vazdušnog pritiska, slabog strujanja i povećane količine vlage biće idealni za razvoj jačih vertikalnih ili grmljavinskih oblaka, što će u većini predela usloviti lokalne pljuskove sa grmljavinom. Na pojedinim lokacijama očekuju se i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnijim pljuskovima, pri čemu bi u veoma kratkom vremenskom intervalu palo i do 20 mm kiše po metru kvadratnom, što se smatra veoma obilnom količinom padavina za kratko vreme – objašnjava Đurić i dodaje da se tek u toku večeri u zapadnim, a tokom noći i u ostalim predelima Srbije očekuje postepeno smiravanje vremena i razvedravanje.

 

– Ovaj ciklon već od ranih jutarnjih časova u većem delu Srbije uslovljava oblačno i sparno vreme. U njegovom prednjem delu sa juga struji topao vazduh. Ovo strujanje je pokupilo i velike količine peska iz Sahare, pa je u oblasti Jadrana već padala crvena kiša. I na području Srbije biće kiše sa česticama peska iz Sahare, što će biti vidljivo na vozilima i prozorima. U sklopu ciklona podignu se velike količine peska iz Sahare u više slojeve atmosfere. Vazduh prelaskom preko Mediterana postaje bogat vodenom parom, što Italiji, Jadranu i Balkanu, ali i Srbiji može da donese obojenu ili crvenu (žutu, prljavu) kišu – kaže Đurić.

loading...