OPADA vam kosa kao luda ovih dana? Evo šta možete da uradite!

374
SHARE

Alopecija, Ćelavost, Dijeta, Dijete, Farbanje, Kontraceptivne pilule, kosa, nega kose, Opadanje kose, porodjaj, Sindrom policističnih jajnika, starenje, Štitna žlezdaSKANDAL – Niste jedini koji se brinu jer im posle svakog češljanja na četki ostane više vlasi nego što je to normalno.

Iako je opadanje kose normalna stvar u ovo doba godine, postoje situacije kada opadanje vlasi ukazuje na neki zdravstveni problem.

 

Kosa se proređuje s godinama

Poznato je da na svakoj zdravoj glavi treba da bude u proseku oko 100.000 vlasi. Kada je zamenjuje nova vlas, 85% dlaka raste na temenu, dok ostatak miruje. Međutim, više od 50% žena koje napune 30 godina uočava prve znakove proređivanja kose.

Kosu uništava preterana nega

Mnogobrojno farbanje i izbeljivanje kose, grubo četkanje mokre kose mogu da izazovu pojačano ispadanje. Potrebno je izbegavati mini val kao i jake šampone i  i često sušenje kose fenom.

Popularni konjski rep ili punđa podstiče opadanje kose, jer je slaba cirkulacija u temenu glave, a uzrokuju i pucanje vlasi.

Štitna žlezda

Neravnoteža hormona je čest utrok opadanja kose, a ako su primetni i drugi simptomi poput osećaja malaksalosti, nagle promene težine i čestih promena raspoloženja, preporuka je napraviti analizu hormona štitne žlezde u krvi.

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitaste žlezde.

Anti-bebi pilule

Ako koristite pilula za kontracepciju, možete imati kao posledicu opadanje kose. Naime, poznato je da hormoni koji su zaduženi da potiskuju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena.

u retkim slučajevima do opadanja kose dolazi nakon nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

loading...