Lepi & Zdravi

FITNES INSTRUKTOR: Ovako žene najbrže skidaju stomak i mršave!

Bojan Gaćeša savetuje žene kako da vežbaju i kakve promene u ishrani da naprave ako žele da svoju figuru dovedu do savršenstva za relativno kratko vreme. Uskoro nam stiže lepše vreme, a sa njim i tanja odeća koja će nas odmah “izdati” koliko smo tokom jeseni i zime pazili na ishranu i vodili računa o liniji.

U ovom periodu žene najčešće počinju da razmišljaju o brzim dijetama i vežbama koje će učiniti da do sezone šorceva i kratkih haljina izgledamo fenomenalno.Da li je moguće postići dobar rezultat za tako kratko vreme? Na šta žene najviše treba da paze? Koje vežbe donose najbolji rezultat? Čega se moramo odreći, a koje zadovoljstvo ipak smemo ponekad sebi da dozvolimo?

Na sva najvažnija pitanja odgovor nam je dao poznati srpski fitnes instruktor Bojan Gaćeša.

Tokom protekle godine mnogi su nabacili nekoliko kilograma viška. Kako da na najbrži način vratimo liniju na staro?

Postoji tu dosta faktora koji utiču na brže ili sporije dobijanje kilograma. Recimo koliko ste aktivni, kako ste se hranili u tom periodu i slično. Rekao bih da “brz” način skidanja kilograma i nije toliko zdrav, i ne preporučujem ih često, jer uglavnom kada se kilogrami jako brzo skinu, oni se jos brže vrate, jer se metabolizam uspori i može doći do blagog disbalansa hormona.

Jednostavno se vratite jačoj fizičkoj aktivnosti ako ste pre bili aktivniji, izbacite nezdravu hranu, i uzivajte u promenama. Jer telo ima neverovatnu sposobnost da “pamti” i vrlo lako će se prilagoditi “staroj” dobroj liniji.

Kada dođe proleće, većina žena obično tek tada počinje da posvećuje pažnju svom telu i želi da dovede figuru do savršenstva. Da li je tako nešto zaista moguće u kratkom roku i kako to da postignemo?


Opet bih rekao da i to zavisi koliko ste u toku zime i slava pazili na ishranu, i koliko ste bili aktivni. Ako jeste, neće biti toliko problema da se zaista telo
dovede do savršenstva. Ali, ukoliko ste pali u “zimski san” i dozvolili da se izgled za nijansu pokvari, ne žurite, jer tu je najveća mogućnost za grešku, rekao bih da se malo ranije povede računa o liniji ili budite aktivni tokom cele godine ukoliko ste u mogućnosti. Budite strpljivi, jer kao što sam rekao, telo “pamti” i sve što je “na brzaka” ne valja i nije zdravo za vas, vašu liniju, metabolizam i hormone, a to je glavno za održavanje dobre i kvalitetne linije.

Da li zarad savršenog tela moramo potpuno da se odreknemo brze hrane i slatkiša, ili nekad ipak smemo da “varamo”?

Ukoliko želite zaista savršeno telo, postoji par “caka” koje će vam dozvoliti da izgledate savršeno a da ipak malo “varate” kad je ishrana u pitanju, a to je da jednom u dve nedelje izaberete dan u kojem ćete “uživati u brzoj hrani i slatkišima. To se zove “cheat day”. Moram napomenuti da i tu treba da budete umereni i da u toku tog dana budite aktivni, kako bi vaše telo uspelo da sagori bar deo kalorija od svih “prljavih” obroka.

Kako da se motivišemo da počnemo da vežbamo kada nam uopšte nije do sporta?

Nažalost postoje periodi kada nam uopšte nije do sporta i aktivnosti, jednostavno bi ste se izležavali ceo dan i samo jeli i gledali filmove. Da, poznato mi je to. Ali sve je u vašoj glavi, i vaš um je taj kog morate da ubedite da krenete s vežbanjem. Ako imate jasno zacrtan cilj, ne smete dozvoliti svom umu da se “poigrava” sa vama. Budite uporni, istrajni i stremite ka tom savršenom izgledu. Jer nakon treninga ćete se zahvaliti sebi što ipak niste sedeli ceo dan u kući i dopustili da “propadne” i taj dan ka ostvarenju svog savršenog izgleda.

Koje vežbe preporučujete za najbrži rezultat?
Dovesti telo u formu ne možete preko noći, bez obzira na reklame koje to obećavaju. Međutim, iako se mišići ne mogu isklesati u jednom danu, postoje neke vežbe nakon kojih cete odmah uočiti progres.

Izvođenjem određenih pokreta u tri do pet setova po osam do 12 ponavljanja terate krv u mišiće. Ukratko, zbog toga će odmah početi da “rastete”. To se zove hipertrofija.

1. Dizanje ruskog zvona

Ovaj dinamični pokret visokog intenziteta deluje na mišiće zadnjice, leđa i nogu i čini ih zategnutijim. Osim toga, ova vežba će vas dobro oznojiti, što će pomoći u smanjenju nadutosti uzrokovane zadržavanjem tečnosti u telu ili zatvorom.

2. Mrtvo dizanje

Nakon samo jednog seta mrtvog dizanja primetićete da su vaši mišići čvršći i veći. Gluteus je najveća mišićna grupa u telu, a ova vežba cilja upravo taj deo tela.

3. Zgibovi

Ako želite da popravite izgled ramena, ruku i leđa jednim jednostavnim pokretom, onda su zgibovi neizbežni.

4. Iskorak

Ova klasična vežba za donji deo tela zategnuće vaše noge.

5. Sklekovi

Sklekove možete učiniti izazovnijima ako polagano spuštate telo prema podu. Imaće odličan efekat na tricepse, ramena i grudi.

6. Sprint

Svojoj kardio rutini dodajte intervale sprinta. Ubrzaćete kolanje krvi u telu, ali ključ je ne odustati, trčite koliko god brzo možete da podnesete u kraćim intervalima pa napravite malu pauzu nakon toga. Ponoviti 5 do 10 intervala u toku kardio treninga.

Loading…