Angelina Jolie i William Hague u Sarajevu

468
SHARE

Angelina JolieSKANDAL – Slavna glumica i  prisustvovati će konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u sukobima.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague i slavna holivudska glumica Angelina Jolie, specijalna predstavnica Visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice, stigli su u četvrtak u Sarajevo, gdje će prisustvovati konferenciji “Prevencija seksualnog nasilja u sukobima.

Desetine hiljada žena, dece i muškaraca su silovani tokom rata u Bosni i Hercegovini. Dolazimo kako bi pravda dobila svetsku pažnju i pozvali na globalnu akciju protiv korištenja silovanja kao oružja u ratu, jednom zauvijek“, kazao je Hague.

Na samitu u Londonu ćemo tražiti od svetskih država da se posvete ovom cilju, tako da preživeli u ratovima dobiju pravdu koju traže, a da se masovna silovanja spreče u budućnosti. Mi možemo i moramo promeniti stav celog sveta prema ovakvim zločinima i uništiti kulturu njihovog nekažnjavanja.”

Jolie je istakla kako su Hague i ona stigli kako bi razgovarali sa žrtvama rata.

Angelina1Ovde smo kako bi upoznali žrtve rata, žene i muškarce koji su silovani i koji nose strašan teret na sebi. Silovanje kao ratno oružje je jedno od najvećih nepravdi našeg vremena. Predugo svet tolerira ove zločine i pušta žrtve da pate. Naš cilj je da prenesemo reči onih koji su doživeli te strahote i da zatražimo od sveta da stane uz njih i protiv nekažnjavanja zločinaca.”

Hague i Jolie će u petak otputovati u Srebrenicu, kako bi posjetili Memorijalni centar u Potočarima i susreli se s predstavnicama udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

loading...