Turisti o BIH – Tamo se dobro jede!

318

Bosanska sofraTuristi koji se odluče da posete Bosnu i Hercegovinu u svojim preporukama kasnije uvek ističu da se “tamo dobro jede”, više od 80 odsto ih traži isključivo tradicionalnu kuhinju i ne odlaze dok ne upoznaju autohtonu hranu, navodi predsednik

Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić. “Ne dođe nijedan turista, a da ne proba jela s roštilja, jagnjetinu s ražnja, teletinu ispod sača i zalivene poslastice“, tvrdi Hadžić, navodeći da poreklo ovih jela nije ispitano, ali da su toliko dugo na prostorima BiH da su prihvaćena kao lokalna.

Mišljenje predsednika Udruženja je da bosansko-hercegovački ugostitelji treba da imaju u opticaju i bečku šniclu i italijanske pice, ali da prioritet treba da bude tradicionalna kuhinja koju gosti i očekuju. Hadžić upozorava da treba da se sačuva ono po čemu je država prepoznatljiva, a naglašava i vrednost tradicionalnog posuđa kao što su bosanski lonac, ćupovi, drveno posuđe… Turistima, kaže, posuđe tog tipa predstavlja pravu atrakciju – oduševljeni su kada im se jelo servira u zemljanoj posudi.
“U skladu sa higijenskim i tehničkim uslovima objekti u BiH treba da promovišu zemljano posuđe i vrate tradiciju od pre 100 godina“, uveren je Hadžić koji, kada su u pitanju cene, naglašava da je tradicionalna kuhinja i jeftinija u odnosu na evropsku hranu.

Ostavite komentar:
loading...